Home > Személyautók és Személyszállítók > ÚJ EDGE > Felszereltségek > Vezetési élmény

A kidolgozottság új szintje

Az új Ford Edge számos olyan modern műszaki megoldást tartalmaz, amelyek kifejezetten a vezetés élményét fokozzák. Csúcstechnológiás rendszerei közé tartozik a Ford Co-Pilot360, az Auto Start-Stop indítórendszerrel, valamint a sávtartó automatikával ellátott Adaptív sebességtartó automatika. Így a vezető az őt tehermentesítő, gördülékenyen együttműködő rendszereknek köszönhetően utazás alatt is több figyelmet fordíthat az élet fontosabb dolgaira.

Saját vezetői asszisztens

A Ford Co-Pilot360 számos modern vezetéssegítő műszaki megoldás egyesítésével igyekszik minden korábbinál kényelmesebb és élvezetesebb vezetési élményt biztosítani. Az Auto Start-Stop indítórendszerrel ellátott Adaptív sebességtartó automatika például az Ön előtt haladó járműnek megfelelően, automatikusan szabályozza az autó sebességét. Akadozó vagy álló forgalomban megálláskor a rendszer leállítja a motort, majd újraindítja, ha szabad az út. Képes továbbá az érzékelt sebességkorlátozó táblák alapján módosítani a jármű sebességét. A Sávtartó automata pedig a felfestések alapján képes segíteni a kormányzást, hogy az autó mindig a sáv közepén haladjon.

Könnyű kormányozhatóság

Az Adaptív kormányzás mindig és minden helyzetben hatékony kormányreakciót biztosít. Alacsonyabb sebességnél, például parkolóhelyre beálláskor kevesebb kormánymozdulat szükséges. Nagyobb sebességnél viszont gyorsabbá és pontosabbá válik a kormányzás. A Sport üzemmódnak köszönhetően pedig csökken a kanyarok bevételéhez szükséges erőkifejtés, kellemesebbé téve a haladást gyors és kanyargós utakon.

Ford Edge interior with Adaptive Steering

Magabiztos vezetés változékony körülmények között

A megújult Intelligens összkerékhajtás képes felmérni a különféle nedves, száraz vagy épp jeges terepviszonyok által megkövetelt tapadást, kanyarodási egyensúlyt és reagálóképességet. A rendszer csak akkor alkalmaz elsőkerék-hajtást, ha a négykerék-hajtás nem szükséges, majd az igényektől függően visszavált. Ez pedig kiemelkedő irányíthatóságot és sokkal jobb gazdaságosságot biztosít.

Ford Edge in the mountains with snow and people
Ford Edge driving in country with trees next to road

Modern rendszer a könnyebb sávtartásért

A Sávtartó automatika előre néző kamerával észleli a véletlen sávelhagyást, és finom kormányrásegítéssel tereli vissza járművét a haladási sávba. Ha a kerék a terelővonalhoz vagy az út széléhez ér, a sávelhagyásra figyelmeztető funkció a kormánykereket rázva jelez a vezetőnek, és vizuális értesítést is megjelenít. A funkció 64 km/h alatt önműködően kikapcsol, és manuálisan is bármikor kiiktatható.

Stresszmentes parkolás

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika bekormányoz a járműnél csupán 20%-kal hosszabb párhuzamos parkolóhelyekre is. Az innovatív rendszer egy gombnyomás után észleli, ha a jármű egy megfelelő parkolóhely mellett halad el. A járművet ezután automatikusan bekormányozza, miközben a vezető a képernyőn megjelenő utasítások szerint csak a gázpedált, a sebességváltót és a féket kezeli.

Ford Edge detail of a driving wheel and two hands
Ford Edge dashboard detail

Látja azokat a jelzőtáblákat is, amelyeket Ön esetleg nem

Akár az út mellett, akár felette vannak a jelzőtáblák, állandóan vagy ideiglenesen, a Táblafelismerő rendszer azonosítja azokat. A rendszer mindig az éppen érvényben lévő sebességkorlátozó, illetve előzni tilos tábla ikonját jeleníti meg a műszerfalon.  

Segít a sebességkorlátozás betartásában

Az Intelligens sebesség asszisztens segíti a sebesség szabályozását, hogy a vezető jobban figyelhessen az útra. Az előre tekintő kamera automatikusan érzékeli az érvényes sebességkorlátozást. A rendszer ezután, ha be van kapcsolva, beállítja a jármű csúcssebességét erre a sebességhatárra*.

Ford Edge driving on a bridge
Ford Edge parking up hill

Biztosabb indulás emelkedőn is

A Visszagurulásgátló lejtőn induláskor átmenetileg megakadályozza a vissza- vagy előregurulást. A rendszer a féknyomás 2-3 másodpercig tartó automatikus fenntartásán alapul, amellyel a vezető addig is uralma alatt tarthatja a járművet, amíg a lábát a fékről a gázpedálra áthelyezi. A rendszer csúszós felületen való megálláskor és induláskor is hasznos.

Ford SYNC Vészhelyzeti asszisztens

Ha baleset következtében a légzsák kinyílik vagy az üzemanyagpumpa kikapcsol, akkor a Ford SYNC Vészhelyzeti asszisztense a Bluetooth®-on párosított és csatlakoztatott mobiltelefonon keresztül felhívja a helyi segélyhívó számot. Ilyenkor tetszés szerint megszakíthatja a hívást, vagy beszélhet az operátorral. A rendszer a létfontosságú adatokat, például a GPS-koordinátákat akkor is elküldi, ha a bent ülők erre nem képesek.

Ford SYNC Emergency Assistance
Top