Recycling your Ford

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Egyszer elérkezik az idő, amikor Fordja az élete végéhez közeledik. 2023. július 1-től új hulladékgazdálkodási rendszer lépett életbe Magyarországon, melynek értelmében a hulladék – fémhulladék, papír, gumiabroncs, elem, ólom – begyűjtését és kezelését a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi el az Ön számára. A MOHU - Lakosság  listában megtalálható az összes szerződött hulladékátvevő hely listája. Kérjük, hogy az aktuális információkért látogasson el a Mohu.hu oldalra.

Európai Roncsautó Direktíva

A 2007-ben elfogadott európai roncsautó direktíva (ELV) (2000/53/EK) megköveteli a gyártóktól, hogy az élettartamuk végét elérő járművek bontási költségének egészét vagy jelentős részét minden egyes általuk gyártott gépjármű esetében nulla vagy negatív piaci értékkel érjék el.
A gyártóknak és szerződéses partnereiknek szigorú újrahasznosítási, visszanyerési és ártalmatlanítási erdeményeket kell elérniük - ez 2006. január 1-től a gépjármű súlyának 85%-a, 2015-től pedig a gépjármű 95%-a. 

 • Amennyiben Ford gépjárműve a következő feltételeknek megfelel, ingyenesen leadhatja az áltatunk kijelölt visszavételi pontokon.

  • A jármű legfeljebb kilenc üléssel és maximum 3,5 tonna össztömeggel rendelkező személyszállító jármű.
  • Gépjárműve hiánytalan, azaz tartalmazza az alapvető alkatrészeket, beleértve a motort, az alvázat, a karosszériát, sebességváltót, a kerekeket és a katalizátort (ahol szükséges).
  • Minden további hulladéktól mentes (pl. kerti/háztartási hulladék, további gumiabroncsok).
 • A 2007-ben elfogadott Európai Unió roncsautókra vonatkozó direktívája (ELV) (2000/53/EK) megköveteli a gyártóktól, hogy az élettartamuk végén lévő járművek bontási költségének egészét vagy jelentős részét minden egyes általuk gyártott gépjármű esetében nulla vagy negatív piaci értékkel érjék el.
  A gyártóknak és szerződéses partnereiknek szigorú újrahasznosítási, visszanyerési és ártalmatlanítási erdeményeket kell elérniük - ez 2006. január 1-től a gépjármű súlyának 85%-át, 2015-től pedig a gépjármű 95%-át.

  A következő weboldalon találja meg az Önhöz legközelebbi visszavételi pontok listáját. https://www.mohu.hu/lakossag

  A legközelebbi átvételi pont címéért hívja a Ford központi ügyfélszolgála telefonszámát (+36 1 7 777 555) vagy felkeresheti a Mohu.hu weboldalát.

MIT KELL TUDNI A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL?

 • Évente több milliárd olyan akkumulátort dobnak el, amelyek kadmiumot, higanyt, ólmot, lítiumot és további mérgező fémeket tartalmaznak. Ezek az alkatrészek rendkívül veszélyesek, ha nem megfelelően ártalmatlanítják őket.

  Ebből kifolyólag a Ford tervező mérnőkei és Márkakereskedői folyamatosan azon dolgoznak, hogy csökkentsék az akkumulátorok negatív környezeti hatásait. Ilyen kezdeményezések közé tartoznak például a különböző gyűjtőrendszerek megszervezése vagy az olyan akkumulátorok gyártása és tervezése, amelyek könnyebben újrahasznosíthatók, illetve eleve kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak.

  Napjainkban az ólomsavas akkumulátorok mintegy 90%-át újrahasznosítják, jellemzően újrafeldolgozással. Minden európai uniós tagállam saját begyűjtési rendszerrel rendelkezik a környezeti hatások minimalizálása érdekében.

  Hol tudja az autó akkumulátorait ártalmatlanítani?

  Hulladékgyűjtő rendszereken keresztül, amelyet az akkumulátorok gyártói is támogatnak. A gépjárműtulajdonosok a hordozható, illetve jármű akkumulátorokat a meghatározott gyűjtőhelyeken díjmentesen adhatják le.

  Bármilyen akkumulátort ingyenesen leadhat. Itt találhatja meg az Önhöz legközelebbi visszavételi pontok listáját! https://www.mohu.hu/lakossag.

  Lítium-akkumulátor leadásával kapcsolatban, kérjük, tájékozódjon a Ford központi ügyfélszolgálatánál.

 • Az Európai Unióban évente több mint 3 millió tonna használt gumiabroncs keletkezik. Ebből 2,5 millió tonnát újrahasznosítanak vagy újrahasználnak.

  A legtöbb uniós gyártó olyan jogi keretet fogadott el, amely szerint a gumiabroncsok gyártói illetve az országban elsőként forgalomba hozó felelős a már nem szükséges gumiabroncsok begyűjtéséért.

  Hol tudja a gumiabroncsokat ártalmatlanítani?

  Hulladékgyüjtő rendszereken keresztül, amelyet a gumiabroncsok gyártói is támogatnak. A gépjárműtulajdonosok a járműveik abroncsait (márkától függetlenül) a meghatározott gyűjtőhelyeken díjmentesen leadhatják. Érdeklődjön Ford Márkakereskedésénél.

  Itt találhatja meg az Önhöz legközelebbi visszavételi pontok listáját! https://www.mohu.hu/lakossag

 • A Ford Motor Company az élettartamuk végén lévő járművek ártalmatlanítását bontóhálózat fenntartásával támogatja. Ezek azok a bontók, akik bizonyosan rendelkeznek a veszélyes hulladékok szállításához, kezeléséhez és megsemmisítéséhez szükséges engedélyekkel.

  A Ford Motor Company részletes bontási információkat szolgáltat saját bontóhálózatai számára a Nemzetközi Bontási Információs Rendszeren (IDIS) keresztül. A rendszerhez való hozzáférés valamennyi engedéllyel rendelkező bontó számára ingyenes.

  A hivatalos bontók további információkért a ELVEU@ford.com e-mail címen érdeklődhetnek.

 • A Ford Motor Company részletes bontási információkat szolgáltat saját bontóhálózatai számára a Nemzetközi Bontási Információs Rendszeren (IDIS) keresztül. A rendszerhez való hozzáférés valamennyi engedéllyel rendelkező bontó számára ingyenes. Az alábbi linken keresztül, regisztrációt követően magyar nyelven is elérhető: https://www.idis2.com/

  A hivatalos bontók további információkért a ELVEU@ford.com e-mail címen érdeklődhetnek.

 • Mit nevezünk elhasználódott járműnek (ELV)?

  Elhasználódott járműnek vagy roncsautónak (ELV) az olyan járművet nevezzük, amelyet hulladéknak nyilvánítanak. Alkatrészeik és anyagaik szintén hulladéknak minősülnek. Hulladéknak nevezünk mindent, amit az ember kidob, meg akar semmisíteni vagy köteles megsemmisíteni. Ide tartoznak az újrafeldolgozásra vagy újrafelhasználásra küldött anyagok is.

  A roncsautóra vonatkozó jogszabályok valamennyi rendelkezése alkalmazandó minden olyan személygépkocsira és könnyű tehergépjárművekre, amelyek maximum 9 üléssel rendelkeznek, és súlyuk legfeljebb 3500 kg.

  Milyen felmerülő költségei vannak ennek a szolgáltatásnak?

  Ingyenes, ha az alábbi feltételeknek megfelel az Ön autója.

  Melyek ezek a feltételek?

  A CarRec.hu abban az esetben fogadja el az élettartamuk végén lévő járműveket, ha azokat tulajdonosuk a kijelölt visszavételi létesítmények egyikébe szállítja, valamint ha megfelelenek a következő feltételeknek:

  A jármű maximum 9 üléssel és legfeljebb 3,5 tonna össztömeggel rendelkező személygépjármű, amely tartalamazza az alapvető alkatrészeket, beleértve a motort, az alvázat, a karosszériát, sebességváltót, a kerekeket és a katalizátort (ha fel van szerelve). Továbbá a jármű minden további hulladéktól mentes (pl.: kerti/háztartási hulladék, gumiabroncsok.)

  Milyen dokumentumokra lesz szükség? Milyen dokumentumokat fogok kapni?

  Ahhoz, hogy Ön gépjárművét leadhassa, fényképes igazolvánnyal kell igazolnia személyazonosságát, valamint be kell mutatnia Ford gépjárműve törzskönyvét. A Bontási Átvételi Igazolást általában 24 óra elteltével állítják ki, és e-mailben vagy postai úton küldik el az Ön részére. A Bontási Átvételi Igazolás tanúsítja, hogy a járművet jogszerűen és a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően ártalmatlaníttották.

  Mi történik a hivatalos bontóba történő leadást követően az autójával?
   

  1. Az egyes alkatrészeket, mint például gumiabroncsokat, akkumulátorokat, üvegeket és folyadékokat eltávolítják.
  2. Kiszerelik a még használható és felújítható alkatrészeket, és rendszereket.
  3. A nem fémes részeket eltávolítják és/vagy leszerelik.
  4. A karosszériát összetörik, tömörítik, majd nyersanyagként újrahasznosítják.
  5. Végül kiállítják és megküldik Önnek az autója Bontási Átvételi Igazolását (CoD). 

   

  Hol található az Önhöz legközelebbi visszavételi létesítmény?

  A legközelebbi átvételi pont címéért kérjük hívja a MOHU MOL Ügyfélszolgálat telefonszámát a +36 1 776 7770 telefonszámon, vagy keresse fel a mohu.hu/kapcsolat webhelyet.