MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Írja be kérdését…
Home > Tulajdonosoknak > Hasznos > Uzemanyag-hatekonysag

Üzemagyag-hatékonyság és CO2-kibocsátás

Az üzemanyag-fogyasztás a járművel megtett távolság és a felhasznált üzemanyag-mennyiség aránya. A modern motor- és sebességváltó-gyártási technológia, az áramvonalasság és a tömegcsökkentés a meggyőző teljesítmény és egyéb paraméterek elérése mellett, az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás csökkentésében is segít.

Motorkínálatunkban megtalálható az Auto Start-Stop indítórendszerrel rendelkező, többszörösen díjnyertes Ford EcoBoost benzinmotor, amely innovatív turbófeltöltésével tovább csökkenti a fogyasztást és a károsanyag kibocsátást. Emellett minden motorunk – legyen az benzines vagy dízel – megfelel a legújabb, szigorú európai környezetvédelmi előírásoknak.

Fuel consumption graph

A CO2-kibocsátás és az üzemanyag-fogyasztás közti összefüggés

 A benzin- és dízelüzemű motorok kipufogójukon keresztül CO2 gázt és egyéb anyagokat bocsátanak ki. Ennek a gáznak a környezetre gyakorolt hatása miatt a jelenlegi és jövőbeli környezetvédelmi előírások és adójogszabályok alapja sok országban a CO2-kibocsátás.

Az autók által kibocsátott CO2 mennyisége közvetlenül összefügg az általuk elfogyasztott üzemanyag mennyiségével – a nagyobb fogyasztás több CO2 kibocsátásával jár.

Egy adott motor gazdaságossága függ azonban attól is, hogyan használjuk: ezért ezek az adatok személyenként változhatnak. A fogyasztás függ továbbá a motor kialakításától, a jármű méretétől és tömegétől, a vezetési stílustól és az útviszonyoktól is.

Minél nagyobb a jármű fogyasztása, annál nagyobb a CO2-kibocsátása is.

Fuel economy video

A fogyasztás hivatalos mérési módszere változik

2017 szeptemberében egy új, hivatalos üzemanyagfogyasztás tesztelési eljárás került bevezetésre egész Európában. A módszert WLTP, magyarul „Személygépjárművek Egységes Nemzetközi Bevizsgálási Szabályzata” névvel látták el. Az új eljárást azért fejlesztették, hogy az autógyártók hatékonyabban reagálhassanak a változó világra, a megváltozott autóhasználati- és vezetési szokásokra, ezzel leváltva a korábban használt NEDC – „Európai menetciklus” modellt.

Az új vizsgálati módszer:

Reálisabban tükrözi a vezetői magatartást (gyorsabb, dinamikusabb, szélesebb hőmérséklet-tartományú)

Magasabb átlag- és csúcssebességgel számol

Többféle vezetési helyzetet vesz figyelembe

Figyelembe veszi az extra felszereltségeket és rakományt, a különféle motorokat, váltókat és keréktárcsa méreteket

Járművenként egyéni CO2-értékkel számol

Az új adatok láttán azt hiheti, nőtt az autó fogyasztása, de valójában nem. Egyszerűen csak pontosabbá váltak a mérések.

On the road fuel economy

Nézze meg az autója tényleges fogyasztását!

Néhány tipp, amivel csökkentheti az üzemanyagszámlát!

Ezekkel a technikákkal hatékonyan csökkentheti az autó fogyasztását.

Fuel saving tips from Ford
Service your car icon

Rendszeresen vigye márkaszervizbe az autóját, és minden alkalommal kérje az olajszintek ellenőrzését is. A rendszeresen karbantartott autók hatékonyabban működnek.

tyre pressure icon

Ellenőrizze a keréknyomást havonta. A túl alacsony, vagy túl magas levegőnyomás akár 4%-kal is megnövelheti autója üzemanyagfogyasztását.

Vehicle weight icon

Az autó terhelése hatalmas szerepet játszik a hatékony üzemanyagfogyasztásban. Ne cipeljen felesleges súlyokat!

Empty roof rack icon

Ha nem használja, vegye le a tetőcsomagtartót, és amikor lehet, tartsa felhúzva az ablakokat. Ez csökkenti a légellenállást, amivel akár 10%-ot is spórolhat az üzemanyagon!

Drive smoothly icon

Vezessen egyenletesen, a lehető legmesszebb próbáljon előrelátni. A hirtelen fékezés és gyorsítás üzemanyagpazarló, jobb ha odafigyel.

Gears icon

Gyorsításkor a lehető leghamarabb váltson magasabb sebességfokozatba. Fordja váltásra figyelmeztető jelzéssel segít a sebességfokozat optimális megválasztásában!

Auto Start Stop

Az Auto Start-Stop leállítja a motort, amikor az autó áll. Tartsa bekapcsolva ezt a funkciót, így csökkentheti a fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást is!

Air Conditioning

A hatékony működés érdekében csak akkor használja a légkondicionálót, ha tényleg szükség van rá, kiváltképp a rövid utazások alkalmával.

Request a Test Drive

Tesztvezetés

Build and Price

Konfigurátor

Top