MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Írja be kérdését…
Home > Tulajdonosoknak > Szerviz és karbantartás > Karbantartás és javítás > Gumiabroncsok és kerekek > EU abroncscimke
The EU Tyre Label

Gumiabroncs-jelölések

Áttekinthetőbb kínálat gumiválasztáskor

2012. novemberétől az EU energiahatékonysági akciótervének részeként minden új gumit el kell látni egy EU-s gumiabroncs-címkével. Az intézkedés célja az energiafogyasztás 20%-kal történő csökkentése 2020-ig. A Ford a vásárlók részletes tájékoztatásával is hozzájárul a kezdeményezés sikeréhez.

Az EU-s gumiabroncs-címke jellemzői

A címke a gumiabroncs 3 legfontosabb jellemzőjéről tájékoztatja a vásárlókat: a gördülési ellenállásról, a nedves tapadásról és a zajkibocsátásról. A minősítés több fokozatú és a legjobb (zöld A) fokozattól a legrosszabb (vörös G) fokozatig tart.

 

*

Gördülési ellenállás (üzemanyag-hatékonyság)

A megfelelő keréknyomás elengedhetetlen Az alacsony gördülési ellenállású gumival üzemanyagot spórolhat és csökkentheti autója CO2-kibocsátását is. A különbség az egyes fokozatok között legalább 0,1 l üzemanyag 100 kilométerenként. Eggyel magasabb fokozatú gumit választva Ön legalább ennyit spórol meg. (A D-osztály üres.)

Nedves tapadás (fékteljesítmény)

A nedves tapadás különösen fontos biztonsági jellemzője a gumiknak. A legjobb és a legrosszabb gumik féktávolsága közötti különbség akár 18 méter is lehet, amikor a járművünket 80 km/h sebességről fékezzük le. (A D és G osztályok üresek.)

*
*

Zajkibocsátás

A gumik által kibocsátott zaj hozzájárul az autó teljes zajkibocsátásához, a kerekek által kibocsájtott zaj fókuszú elhaladási-zaj vizsgálatok szerint. Minél keményebbre van fújva az abroncs, annál nagyobb az elhaladási zaj. A 80 decibel feletti folyamatos zajszint ártalmas az egészségre.

További jellemzők

Az EU-s címke a gumiabroncsok 3 legfontosabb jellemzőjét tünteti fel, ám ezeken túl a gumik teljesítményét további tulajdonságok is meghatározzák:

  • vízen futás (aquaplaning)
  • menetstabilitás
  • pontos kormányozhatóság
  • tartósság
  • fékezési jellemzők (száraz útfelületeken)
  • teljesítmény téli útviszonyok mellett
  • kanyarstabilitás
  • kezelhetőség

Az EU-s abroncscímke segítségével egyszerűen összehasonlíthatja a gumik alapvető jellemzőit vásárlás esetén, azonban a fenti jellemzőkről sem szabad megfeledkeznie. Ahhoz, hogy megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő gumiabroncsot, érdemes gumitesztekből tájékozódni, megismerni a gyártó ajánlásait az adott típushoz vagy kérheti a márkakereskedő tanácsát is.

Kérjük, keresse Ford márkakereskedőjét – örömmel segíteni fog Önnek.

Top