Home > Személyautók és Személyszállítók > FOCUS > Felszereltségek > Vezetési élmény

Vezetési élmény

Az ötletes technológiának és az intelligens kialakításnak köszönhetően a Focus az autóban töltött minden percet olyan kényelmessé, biztonságossá és élvezetessé tesz, amennyire csak lehetséges. Innovatív technológiák biztosítják Önt, hogy menet közben olyan könnyedén kapcsolódjon az úthoz, mint a zenéihez, üzeneteihez és hívásaihoz.

Észreveszi a járműveket, melyeket Ön nem

A Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer a Holttérfigyelő rendszer része. Tolatás esetén, ha a vezető korlátozottan látja a keresztirányú forgalmat, a rendszer érzékeli a közeledő járműveket, és figyelmeztető hangjelzést ad ki, valamint fényjelzéssel hívja fel a vezető figyelmét a közeledő forgalomra a megfelelő oldali visszapillantó tükörben.

Így még könnyebb a parkolás!

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika képes bekormányozni a járművet egy annál mindössze 20%-kal hosszabb vagy szélesebb parkolóhelyre is. Csupán egy gombnyomás és az innovatív rendszer érzékelői segítségével felismeri, ha a jármű egy megfelelő parkolóhely mellett halad el. Ezután automatikusan bekormányozza a járművet, miközben a vezetőnek (a képernyőn megjelenő utasításokat és hangjelzéseket követve) csak a gázpedált, a sebességváltót és a féket kell működtetnie.

Egy fejlett rendszer, mely segít a sávtartásban

A Sávtartó automatika a frontkamera segítségével észleli, ha a jármű véletlenül kisodródna a haladási sávjából. A Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer a kormány rezegtetésével és egy vizuális jelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét. Amennyiben a vezető lassan vagy egyáltalán nem reagál a figyelmeztetésre, a Sávtartási segítség kormányzási nyomatékot alkalmazva segít viszaterelni a járművet a megfelelő sávba. A technológiát többsávos utakra (például autópályákra) tervezték, éppen ezért 65 km/h-s sebesség alatt automatikusan deaktiválódik, de természetesen manuálisan is kikapcsolható.

Segít a biztonságos követési távolság megtartásában

A műszerfalon Távolságjelző is található, mely folyamatosan mutatja a jármű előtt haladó gépkocsitól mért távolságot. A vezető által kiválasztott, távolságra vonatkozó beállításoktól függően egy színes ikonokból álló jelzőlámparendszert jelenít meg. Egy piros figyelmeztető jelzéssel hívja fel a vezető figyelmét arra, ha túl közel kerül az előtte haladó járműhöz.

Ford Focus from bird's perspective
Traffic Sign Recognition scans signs on the road ahead

Azokat a táblákat is észreveszi, melyeket Ön nem

A Táblafelismerő rendszer azonosítja az út mentén vagy az út felett kihelyezett, állandó vagy ideiglenes közlekedési táblákat. A sebességkorlátozás vagy előzési tilalom jelzése megjelenik a műszerfalon, és az adott útszakaszhoz igazodva, minden újabb tábla esetén változik a jelzés.

Hatékony fékezés nagyobb sebességnél is

Az Aktív fékrendszer egy innovatív biztonsági funkció, mely akkor lép működésbe, amikor ön 50 km/h-s sebességnél gyorsabban közlekedik (például autópályán). A technológia radarok segítségével vizsgálja a jármű előtti útszakaszt, és ha lehetséges összeütközést észlel, figyelmezteti a vezetőt. Amennyiben a vezető nem reagál, a rendszer előtölti, majd működteti a fékeket, így segítve a lassítást. 50 km/h alatti sebességnél egy másik technológia áll a vezető szolgálatába: az Active City Stop alacsony sebességen működő ütközésmegelőző rendszer. A két technológia együttesen, minden sebességen biztosítja a megfelelő támogatást fekézés esetén.

Focus on the road
Hands on the steering wheel with dashboard visible in Ford Focus

Az automatikusan alkalmazkodó sebességtartó automatika

Az Adaptív sebességtartó automatikával a vezető kiválaszthatja a kívánt sebességet, és a rendszer segít megtartani azt. Amennyiben a beépített radar egy, a jármű előtt haladó gépkocsit érzékel, a jármű lassításával tartja az előre beállított távolságot. Amint szabad az út, a rendszer ismét a vezető által kiválasztott sebességre gyorsít.

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Erős fényű, kis fogyasztású, Bi-Xenon fényszórók

Az Adaptív világítás Bi-Xenon fényszórói az adott vezetési helyzetnek legmegfelelőbb fényeloszlás érdekében automatikusan módosítják a fénynyaláb mintázatát. Ez a módszer automatikusan biztosítja a leghatékonyabb megvilágítási mintát bármilyen körülmények között, az autópályától egészen a városi utcákig. Ez a kifinomult műszaki megoldás automatikusan gondoskodik a fényszórók tompításáról is, ha szembejövő forgalmat észlel.

Tükör, ami azt is látja, amit Ön nem

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) segít Önnek a biztonságosabb sávváltásban. Mégpedig úgy, hogy a radarok és érzékelők segítségével a rendszer vizsgálja a jármű környezetét. Amennyiben olyan járművet érzékelnek, melyet Ön nem lát, egy figyelmeztető jelzés jelenik meg a megfelelő oldali visszapillantó tükörben. A BLIS ezenfelül egy teljesen új technológiával, Keresztforgalom jelzéssel is rendelkezik. 

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Jobb látási viszonyok, mások elvakítása nélkül

Hasznos segítség éjszakai vezetés esetén az Automata fényszóróvezérlés. Szembejövő forgalom esetén a fényszórók automatikusan tompítottra váltanak, megakadályozva, hogy elvakítsa a szembejövőket. A rendszer ezután, a jobb látási viszonyok biztosítása érdekében, automatikusan visszavált országúti fényszóróra.

A rendszer, mely figyelmezteti, ha pihenésre van szüksége

Az Éberségfigyelő rendszer folyamatosan figyeli a vezető viselkedését, és felismeri a fáradtság miatt a vezetésében bekövetkező változásokat. Ha a rendszer azt érzékeli, hogy a vezető már kevésbé éber, egy figyelmeztető jelzés villan fel a kijelzőn, pihenést javasolva. Amennyiben a vezető ébersége tovább csökken, az ismétlődő figyelmeztetéshez hangjelzés is társul.

Hands holding Ford Focus steering wheel
Ford Focus cars going up a road

Gyerekjáték az elindulás emelkedőn is

A Visszagurulásgátló lejtőn történő elinduláskor átmenetileg megakadályozza a vissza- vagy előregurulást. A rendszer működésének alapja, hogy 2-3 másodpercig automatikusan fenntartja a féknyomást. Ennek eredményeképpen a vezető akkor is uralma alatt tarthatja a járművet, míg lábát a fékről a gázpedálra helyezi. A rendszer csúszós felületen való megálláskor és elinduláskor is hasznos.

Top