Home > Személyautók és Személyszállítók > FIESTA > Felszereltségek > Vezetési élmény

Ez aztán okos!

A műszaki megoldásoknak mindig konkrét célt kell szolgálniuk. Abban a pillanatban, amikor beindítja a Ford Fiesta motorját, modern funkciók és rendszerek egész sora kel életre. Ilyen az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika, az Adaptív sebességtartó automatika, a Sávtartási segítség és a Táblafelismerő rendszer… Olyan átgondolt és hasznos megoldásokra számíthat, amelyek nélkül hamarosan el sem tudja majd képzelni életét.

Az automatikusan alkalmazkodó Sebességtartó automatika

A jármű az Adaptív sebességtartó automatika és az Auto Start-Stop indítórendszer segítségével gondoskodik a vezető által beállított sebesség fenntartásáról. Amennyiben a beépített radar egy elöl haladó gépkocsit érzékel, lassítással tartja az előre beállított követési távolságot, szükség esetén pedig meg is állítja az autót. Amint szabad az út, a rendszer ismét a kívánt sebességre gyorsítja a járművet.

Így még könnyebb a parkolás!

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika képes bekormányozni a járművet egy annál mindössze 20%-kal hosszabb vagy szélesebb parkolóhelyre is. Csupán egy gombnyomás és az innovatív rendszer érzékelői segítségével felismeri, ha a jármű egy megfelelő parkolóhely mellett halad el. Ezután automatikusan bekormányozza a járművet, miközben a vezetőnek (a képernyőn megjelenő utasításokat és hangjelzéseket követve) csak a gázpedált, a sebességváltót és a féket kell működtetnie.

Észreveszi a járműveket, melyeket Ön nem

A Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer a Holttérfigyelő rendszer része. Tolatás esetén, ha a vezető korlátozottan látja a keresztirányú forgalmat, a rendszer érzékeli a közeledő járműveket, és figyelmeztető hangjelzést ad ki, valamint fényjelzéssel hívja fel a vezető figyelmét a közeledő forgalomra a megfelelő oldali visszapillantó tükörben.

Egy fejlett rendszer, mely figyelmeztet sávelhagyás esetén

Amennyiben a rendszer úgy érzékeli, hogy a jármű véletlenül elhagyta a haladási sávját, akkor a Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer a kormány rezegtetésével és egy vizuális jelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét.

Személyre szabott vezetési dinamika

A Ford Fiesta alapból egy rugalmas autó, azonban most a vezetési élmény még inkább személyre szabható a választható vezetési üzemmódokkal.  A „Normál”, „Eco” és „Sport”, valamint a Fiesta Active-ban a további „Terep” és „Csúszós út” üzemmódok közül választva az útviszonyokhoz, vagy a kívánt vezetési stílushoz igazíthatja a gázadás, a kormányzás és a váltás beállításait.

LED nappali menetfény: stílus és láthatóság

Fejlett, energiatakarékos nappali menetfény teszi láthatóvá Önt nappal, és nyújt kiváló láthatóságot éjszaka is.

Ford Fiesta on the road
Top-down vie on red Ford Fiesta with call sign within green circles

Ford SYNC rendszer Vészhelyzeti Asszisztenssel

A Vészhelyzeti asszisztens a Ford  SYNC rendszer innovatív funkciója, amely egy Bluetooth®-on keresztül csatlakoztatott mobiltelefont használ arra, hogy a jármű utasai közvetlenül hívhassák a helyi segélyhívó központot, ha olyan balesetet szenvedtek, melyben kioldott egy légzsák vagy lekapcsolt az üzemanyag-szivattyú. Ilyenkor megszakíthatja a hívást, vagy beszélhet az operátorral. A rendszer automatikusan elküldi az olyan létfontosságú információkat is, mint például a jármű helyzete (GPS koordináták), még akkor is, amikor a vezető eszméletlen.

Könnyebb és biztonságosabb tolatás

Oszlopok, kerékpárok, alacsony falak… A Tolatókamera megmutatja az összes, jármű mögött található akadályt a középkonzolba épített kijelzőn. Amellett, hogy felfedi azokat az akadályokat is, amelyeket a vezető nem venne észre, a rendszer virtuális vonalak megjelenítésével segíti a legszűkebb helyekre történő parkolást is. A kamera automatikusan aktiválódik, amikor a vezető hátramenetbe kapcsol.

Ford Fiesta using Adaptive cruise control
Ford Fiesta using Adaptive cruise control

Gyerekjáték az elindulás emelkedőn is

A Visszagurulásgátló lejtőn történő elinduláskor átmenetileg megakadályozza a vissza- vagy előregurulást. A rendszer működésének alapja, hogy 2-3 másodpercig automatikusan fenntartja a féknyomást. Ennek eredményeképpen a vezető akkor is uralma alatt tarthatja a járművet, míg lábát a fékről a gázpedálra helyezi. A rendszer csúszós felületen való megálláskor és elinduláskor is hasznos.

Kevésbé fárasztó, sokkal gazdaságosabb utazás

A Ford Fiesta Sebességtartó automatikája a Beállítható sebességhatárolóval vagy az Intelligens sebességhatárolóval segít fenntartani az Ön által beállított sebességet. A rendszer képes felismerni a sebességkorlátozó jelzéseket és ahhoz igazítani a jármű tempóját. Használatával üzemanyag takarítható meg, csökkenthető a gyorshajtás veszélye, és – akárcsak a többi Sebességtartó automatika – megkíméli attól, hogy folyamatosan nyomja a lábával a gázpedált, mivel a rendszer automatikusan fenntartja a beállított sebességet.

Ford Fiesta behind another Ford car
Top