MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Írja be kérdését…
Home > Tulajdonosoknak > Hasznos > Uzemanyag-hatekonysag > Valos-fogyasztas

On The Road Fuel Economy - Consumption (ORFE) data measurable in real driving conditions

On the road fuel economy

Áttekintés

Egy jármű üzemanyag-fogyasztásának és CO2-kibocsátásának meghatározásakor a vezetői magatartás és más nem műszaki tényezők is szerepet játszanak. Minden vezető másképp reagál az eltérő forgalmi viszonyokra és az időjárási körülményekre. Egyesek autópályán, míg mások főutakon, mellékutakon használják járművüket a leggyakrabban. Van, aki gyorsabban és van, aki lassabban vezet. Mindezek miatt a tényleges fogyasztási adatokat a hivatalos fogyasztásmérési módszer sosem tükrözheti. Ezért Európa Ford-vásárlóinak közreműködésével saját mérési adatokra tehettünk szert, azáltal, hogy megfigyeltük a vásárlóink vezetés közben jelentkező valós fogyasztását. Az adatok birtokában olyan modellt fejlesztettünk ki, amely jó közelítéssel meghatározza a vásárlóink többsége által tapasztalt üzemanyag-fogyasztás legvalószínűbb tartományát. Ezeket az adatokat a legnépszerűbb modelljeink fogyasztási tartományát feltüntető táblázatban foglaltuk össze.

Módszertan

A közzétett valós vezetési körülmények között mérhető fogyasztási (ORFE) adatok tesztekkel és szimulációkkal megállapított értékeken alapulnak, melyeket a tipikus szórás figyelembe vételével, a tényleges használati adatokkal vetettek össze és azok alapján pontosítottak.

1. ORFE - Consumer database
2. Correlation formula
3. Drive cycle tests
4. Fuel consumption rnage
  1. A számítás kiindulási alapja egy fogyasztói adatbázis, mely az európai vásárlóink saját járműveinek tényleges fogyasztásáról begyűjtött visszajelzéseket tartalmazza. Ez az adatbázis a legkülönfélébb tényezők által befolyásolt, valós helyzeteknek megfelelő üzemanyag-fogyasztási adatokat tartalmazza. Ilyen tényező például a vezetési stílus (kevésbé vagy nagyon dinamikus), a vezetési helyzetek (városi, országúti, vidéki, valamint a megtett táv hossza), a légkondicionáló és más elektromos eszközök használata, a különféle terheltségi állapot, valamint az év folyamán változó környezeti feltételek (főként a hőmérséklet).
  2. A fogyasztóktól érkező információk alapján kidolgoztunk egy olyan korrelációs képletet és szórást, mely minden új Ford modellre alkalmazható és egy tartományban adja meg az „átlagfogyasztó által közölt üzemanyag-fogyasztást” és annak tipikus variációt.
  3. Az új modellek várható tényleges fogyasztását különféle átlagsebességek és egyéb valós reprezentatív feltételek (például terheltségi állapot, abroncsok és légellenállás) mellett végzett próbaköri tesztekkel határozzuk meg. Amikor az így kapott eredményekre alkalmazzuk a korrelációs képletet és szórást, akkor megkapjuk a tipikus járművezetőre vonatkozó valós vezetési körülmények között mérhető fogyasztási tartományt.
  4. A közölt üzemanyag-fogyasztási tartományt úgy kell értelmezni, hogy az tartalmazza mind a tipikus járművezetési helyzeteket, mind a fogyasztást befolyásoló egyéb tényezőket (vezetési stílus, megtett táv, légkondicionáló és más elektromos eszközök használata, valamint külső hőmérséklet). Mindezektől függetlenül vásárlóink mintegy 20%-a a közölt maximális értéket is meghaladó üzemanyag-fogyasztást tapasztal.

Üzemanyag-hatékonysági adatok - Autók

Ford Fiesta
Ford EcoSport

 

Új Ford Focus

 

Ford S-MAX

 

Ford Edge
 

 

Top