Home > Személyautók és Személyszállítók > ÚJ FIESTA ST > Felszereltségek > Vezetési élmény

Vezetési élmény

Az új Fiesta ST minden egyes felszereltségének célja van: az egyszerűbb parkolás, a nyugodtabb országúti közlekedés, a sebességhatárok betartásának elősegítése, a biztonság fokozása a vezető holtterének folyamatos ellenőrzésével. Mind egy fő cél érdekében dolgozik, hogy a vezetése igazi élmény legyen.

Ford Fiesta-ST steering wheel detail

Kifinomult vezetési élmény

Kiválaszthatja, milyen vezetési üzemmódban szeretné használni az autót: Normál, Sport vagy Versenypálya. Ezután az autó az adott módnak megfelelően állítja be a működését, például a motort, így mindig az adott igényeknek, az adott helyzetnek megfelelően reagál majd, attól függően, hogy csak a boltba ugrik le, vagy egy versenypályán készül száguldozni. Mindezen felül a gáz, a fék és a kormány beállításait manuálisan is módosíthatja. A fejlett Nyomatékvektor-szabályzás, a három beállítással rendelkező ESP és a teljesítményre hangolt karosszéria egészen kivételes kezelhetőséget biztosít. A sportos rugózás, a kerekek, a fékrendszer és a kormánymű is azt bizonyítja: ezt az autót a vezetői igényekre tökéletesítették.

Az élvezetes utazásra hangoltuk

A Ford Performance mérnöki és technológiai szakértelme által ihletett, új Fiesta ST alváza és felfüggesztése úgy került kialakításra, hogy maximalizálják az autó teljesítményét és kivételes pontosságot biztosítanak a vezetése során. Mind a kormánymű, mind a felfüggesztési beállítások a kiválasztott vezetési módhoz igazodnak. A torziós hátsó felfüggesztés gondoskodik arról, hogy a hátsó kerekek mindig szinkronizáltan, harmóniában mozogjanak egymással, az alváz pedig merev maradjon éles kanyarodáskor is.

Ford Fiesta-ST driving in mountains

Egy fejlett rendszer, mely segíti a sávtartást

A Sávtartó automatika egy kamera segítségével észleli, ha elkezd kisodródni a sávjából. Ekkor figyelmezteti Önt: megrezegteti a kormánykereket és kigyullad egy lámpa a műszerfalon. Ha Ön túl lassan vagy egyáltalán nem reagál, a Sávtartási segítség extra nyomatékot biztosít a kormánynak, hogy biztonságosan visszatérhessen a sávjába. A rendszert többsávos utakra (pl. autópályákra) fejlesztettük ki, ezért 65 km/h alatt automatikusan kikapcsol, de természetesen manuálisan is deaktiválható.

Azokat a táblákat is észreveszi, melyeket Ön nem

A Táblafelismerő rendszer azonosítja az út mentén vagy az út felett kihelyezett, állandó vagy ideiglenes közlekedési táblákat. Az aktuális sebességkorlátozás vagy előzési tilalom jelzése minden esetben megjelenik a műszerfalon.

Ford Fiesta-ST side closeup at night

Automata fényszóróvezérlés. Jobb látási viszonyok mások elvakítása nélkül.

Hasznos segítség éjszakai vezetésnél, hogy a távolsági fényszóró automatikusan tompítottra vált, amikor szembejövő forgalmat érzékel, így megakadályozza, hogy elvakítsa a szembejövőket. A fényszóró ezután automatikusan visszavált távolságira, maximális láthatóságot biztosítva.

Fejlett technológiai megoldás, mely belátja a vezető holtterét

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) radarok segítségével vizsgálja a vezető holtterét, a Fiesta ST mindkét oldalán. Amennyiben olyan járművet érzékelnek, melyet a vezető nem lát, egy narancsszínű figyelmeztető fény jelenik meg a megfelelő oldali visszapillantó tükörben. Tolatáskor és korlátozott kilátás esetén a Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer észleli a közeledő járműveket és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. A rendszer fényjelzést is felvillant a közeledő forgalom irányának megfelelő oldali visszapillantó tükörben.

Ford SYNC Vészhelyzeti asszisztenssel: az autó akkor is segítséget hív, ha Ön nem tud

A Vészhelyzeti asszisztens egy innovatív SYNC funkció, mely egy Bluetooth®-on keresztül a járműhöz csatlakoztatott mobiltelefont használ arra, hogy a jármű uatasai köztvetlenül hívhassák a helyi Kommunikációs Központot, ha olyan belesetet szenvedtek, melyben valamelyik légzsák kioldott vagy az üzemanyag-szivattyú lekapcsolt. A rendszer képes minden fontos információt, például a helyszín GPS-koordinátáit, elküldeni, még akkor is, ha a jármű vezetője nincs eszméleténél. A vezető megszakíthatja a hívást, de beszélhet is az operátorral, ha szükséges.

Könnyebb, biztonságosabb tolatás

Oszlopok, biciklik, alacsony falak… Mindegy, mi van az autó mögött, a tolatókamera megmutatja a középkonzolba épített kijelzőn. A rendszer nemcsak az autó mögötti teret teszi láthatóvá, hanem virtuális segédvonalakat is megjelenít, így a legszűkebb helyekre is könnyen beparkolhat.

Ford Fiesta rear view camera turned on
Ford Fiesta ST driver alert

Az Éberségfigyelő rendszer figyelmezteti, ha pihenésre van szüksége

Az Éberségfigyelő rendszer folyamatosan elemzi a vezető viselkedését és felismeri a fáradtság jeleit. Amennyiben úgy érzékeli, hogy kevésbé éber, egy figyelmeztető jelzés jelenik meg a kijelzőn, pihenést javasolva. Ha a vezető nem reagál, a figyelmeztetés hangjelzéssel párosulva ismétlődik meg.

Biztosabb vezérlés emelkedőn történő elinduláskor

A Visszagurulásgátló megakadályozza, hogy a jármű hátra vagy előre guruljon emelkedőn történő elinduláskor. Működésének alapja, hogy a fékrendszerben 2,5 másodperccel tovább tartja fenn a nyomást, így akkor is stabil marad az autó, amikor lábát a fékről a gázpedálra helyezi. A rendszer csúszós felületen való megálláskor és induláskor is hasznos.

Ford Fiesta parked up hill
Ford Fiesta with close up of power assisted steering

Szervokormány, mely minden helyzetben megfelelően reagál

Az Elektromos szervokormányzás (EPAS) automatikusan alkalmazkodik a vezetési körülményekhez és a jármű sebességéhez. Alacsony sebességen a rendszer a kormánymozdulatokat könnyebbé téve fokozza az irányíthatóságot. Nagy sebességnél, amikor finomabb kormánymozdulat szükséges, felkeményíti a kormánymozgást. Ráadásul a rendszer képes kompenzálni az útkanyarulat és az oldalszél miatti kisodródás veszélyét is, valamint segít kiegyenlíteni a kormány nagy sebességű utazásnál esetlegesen előforduló kiegyensúlyozatlanságát.

Top