Konfigurátor Tesztvezetés Márkakereskedések Szerviz bejelentkezés Ask Ford
Home > Személyautók és Személyszállítók > MONDEO > Felszereltségek > Vezetési élmény

Vezetési élmény

A Ford Mondeót rengeteg korszerű technológiával láttuk el, hogy még egyszerűbbé varázsoljuk életét. Az Adaptív sebességtartó automatika a Stop and Go funkcióval és a Sávtartó automatika folyamatosan figyelemmel kísérik és reagálnak az útviszonyok, a forgalom és a vezetési stílus változásaira. A további hasznos kiegészítők, mint például a Visszagurulásgátló vagy az Aktív ki-/beparkolást segítő rendszer pedig a stresszmentes, nyugodt vezetési élményért felelnek.

Ford Mondeo trailing another car with Adaptive Cruise Control

Sebességtartó automatika, amely magától megállítja és elindítja Mondeóját

A Stop and Go funkcióval ellátott Adaptív sebességtartó automatika segítségével meghatározhatja, hogy a rendszer milyen sebességet tartson fent. Ha a beépített radar más járművet érzékel az autó előtt, automatikusan egy előre beállított követési távolságra vált, amely forgalmi dugóban akár az autó megállásához is vezethet. Az akadály megszűnése után a rendszer automatikusan az előre beállított utazási sebességre gyorsítja fel autóját.

LED nappali menetfény a stílusos megjelenésért és a láthatóságért

A Ford Mondeo energiatakarékos és lenyűgöző dizájnnal rendelkező LED nappali menetfénnyel van felszerelve.

Red Ford Mondeo LED front headlights close up
Ford Mondeo with diagram of lane keeping system warning engaged

Egy fejlett rendszer, mely segít a sávtartásban

A Sávtartó automatika a frontkamera segítségével észleli, ha a jármű véletlenül kisodródna a haladási sávjából. A Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer a kormány rezegtetésével és egy vizuális jelzéssel hívja fel erre a vezető figyelmét. Amennyiben a vezető lassan vagy egyáltalán nem reagál a figyelmeztetésre, a Sávtartási segítség kormányzási nyomatékot alkalmazva segít visszaterelni a járművet a megfelelő sávba. A technológiát többsávos utakra (például autópályákra) tervezték, éppen ezért 65 km/h-s sebesség alatt automatikusan deaktiválódik, de természetesen manuálisan is kikapcsolható.

Magabiztos vezetés változékony körülmények között is

Az Intelligens összkerékhajtás (AWD) rendszer meghatározza a nedves, száraz vagy jeges körülmények, illetve a különböző terepviszonyok által megkövetelt tapadást, kanyarodáshoz szükséges egyensúlyt és reagálóképességet. A technológia a követelményeknek megfelelően eltérő nyomatékot juttat az egyes kerekekre. Ez az „igény szerinti nyomatékot biztosító rendszer" kivételes kezelhetőséget és nagyobb hatékonyságot nyújt.

Visual showing Ford Mondeo AWD system
White Ford Mondeo in car park

Még könnyebb parkolás 

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika a párhuzamos és a merőleges parkolásban is segítséget nyújt, így az autónál mindössze 20%-kal hosszabb helyekre is biztonságban beállhat. Mindössze egyetlen gombot kell megnyomnia, hogy a szenzorok működésbe lépjenek és megtalálják a megfelelő parkolóhelyet. Ezután automatikus kanyarodásba kezd, miközben Önnek mindössze a sebességet, a váltót és a féket kell kontrollálnia (ebben a képernyőn megjelenő instrukciók és hangjelek segítik). Az automatika természetesen a parkolóhelyről való távozást is hasonló rendszerekkel támogatja.

Korszerű felfüggesztés a gondtalan vezetésért és kanyarodásért

A Mondeo többlengőkaros hátsó felfüggesztése könnyű, merev és tökéletesre hangolt. Így az autó mindig jól kezelhető, könnyen reagál, és kiemelkedő menettulajdonságokkal rendelkezik.

Visual showing Ford Mondeo multi-link rear suspension
Ford Mondeo speed limiter in detail

Válassza ki az utazósebességet és a Mondeo megjegyzi

A Sebességtartó automatika lehetővé teszi, hogy beállítson egy sebességhatárt, amit az autó nem fog túllépni, így Ön az útra fókuszálhat. Ha szeretne mégis gyorsabban menni, egyszerűen lépjen határozottan a gázra, és a rendszer kikapcsolja önmagát.

Jobb látási viszonyok, mások elvakítása nélkül

Hasznos segítség éjszakai vezetés esetén az Automata fényszóróvezérlés. Szembejövő forgalom esetén a fényszórók automatikusan tompítottra váltanak, megakadályozva, hogy elvakítsa a szembejövőket. A rendszer ezután, a jobb látási viszonyok biztosítása érdekében, automatikusan visszavált országúti fényszóróra.

Ford Mondeo with Auto High Beam on
Detail of a man holding Ford Mondeo steering wheel while driving

A szervokormány minden helyzetben megfelelően reagál

Az Elektromos szervokormányzás (EPAS) automatikusan szabályozza a kormányzást a jármű sebességének és az egyéb körülményeknek megfelelően. Alacsony sebességen a rendszer a kormánymozdulatokat könnyebbé téve fokozza az irányíthatóságot. Nagy sebességnél, amikor finomabb kormánymozdulatra van szükség, felkeményíti a kormánymozgást. Az új, kisodródásszabályzóval felszerelt EPAS figyeli az oldalszelet és az egyéb vezetési körülményeket, miközben az aktív rázkódásszabályzó csökkenti a kormánykerék nem kívánt rázkódását.

Extra kontroll emelkedőn elinduláskor

A Visszagurulásgátló lejtőn történő elinduláskor átmenetileg megakadályozza a vissza- vagy előregurulást. A rendszer működésének alapja, hogy 2-3 másodpercig automatikusan fenntartja a féknyomást. Ennek eredményeképpen a vezető addig is uralma alatt tarthatja a járművet, míg lábát a fékről a gázpedálra helyezi. A rendszer csúszós felületen való megálláskor és elinduláskor is hasznos.

Ford Mondeo Driving up hill in forest
Ford Mondeo interior with detail of person sitting behind a steering wheel and checking rear view camera

Egyszerűbb tolatás

Oszlopok, kerékpárok, alacsonyabb falak... A tolatókamera hátramenetbe váltáskor automatikusan bekapcsol, és a jármű mögötti összes tárgyat megmutatja a SYNC 3 kijelzőn. Amellett, hogy a kamera azokat a tárgyakat is megmutatja, amelyeket másként nem venne észre, a kijelzőn megjelenő virtuális vonalak segítségével akár a legkeskenyebb helyekre is beállhat. 

Ford Sync sürgősségi segítségnyújtás

A Ford SYNC rendszer egyik kiemelten fontos része a sürgősségi segítségnyújtás. A rendszer érzékeli, ha baleset következtében kinyílik a légzsák vagy leáll az üzemanyagpumpa, és a Bluetooth kapcsolattal hozzá csatlakoztatott okostelefonon keresztül automatikusan felhívja segélyszolgálatokat. Ön ilyenkor eldöntheti, hogy megszakítja a hívást, vagy beszél a segélyszolgálat szakembereivel. A rendszer emellett létfontosságú információkat, GPS koordinátákat is küld a segélyszolgálatoknak, amennyiben Ön erre nem képes. Kisebb meghibásodások – például az abroncsok sérülése – esetén a FordPass mobilalkalmazásban néhány mozdulattal értesítheti a Ford Országúti Segélyszolgálatot, és a térképen valós időben nyomon követheti, hogy mikor érkezik a segítség.

SYNC logo
Top