MIBEN TUDUNK SEGÍTENI?

Home > Személyautók és Személyszállítók > GALAXY > Felszereltségek > Vezetési élmény

Vezetési élmény

A Ford Galaxy ugyan tágas, hétüléses, többcélú jármű (MPV), de tervezése során nem csak az utasok kényelmére gondoltunk. Erről is árulkodnak az olyan vezetéstámogató rendszerek, mint Adaptív sebességtartó automatika, a Sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, melyek menet közben segítik a vezetőt, míg az Aktív parkoló asszisztensnek és a Holttérfigyelő rendszernek az indulásnál és megállásnál vesszük jó hasznát. És ez csak néhány példa a Ford Galaxy kifinomult műszaki megoldásai közül, melyek nemcsak biztonságosabbá, de élvezetesebbé is teszik a vezetést. 

 

 

Stresszmentes közlekedés a legnagyobb forgalomban is

Az intelligens Adaptív sebességtartó automatikával együttműködő Stop and Go automatika segítségével beállíthatja járműve utazási sebességét és a követési távolságot. Ha a forgalom lassulása miatt az autója már nem képes a megadott tempóval haladni, a rendszer a beállított biztonságos követési távolságot tartva lelassítja, szükség esetén pedig megállítja a járművét. Amint szabaddá válik az út, az automatika ismét a beállított sebességre gyorsítja járművét. A rendszer rendkívül hasznos segítség a gyakori indulásokkal és megállásokkal tarkított városi vezetés során.

Silver Ford Galaxy cruising trough the city showing the Pre-collision Assist

Mindkét oldalon látja a közeledő járműveket

A jármű elejébe épített kis méretű panorámakamera egy osztott képernyős képet továbbít a SYNC 3 rendszer kijelzőjére. A vezető itt egyszerre láthatja a jobb és bal oldalról érkező járműveket, kerékpárosokat és gyalogosokat. Ez a speciális, nagy látószögű kamera különösen hasznos, amikor szűk parkolóhelyről áll ki, vagy ha korlátozott kilátás mellett kell egy forgalmas útszakaszra ráhajtania.

Így még könnyebb a parkolás!

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika képes bekormányozni a járművet egy annál mindössze 20%-kal hosszabb vagy szélesebb parkolóhelyre is. Csupán egy gombnyomás és az innovatív rendszer érzékelői segítségével felismeri, ha a jármű egy megfelelő parkolóhely mellett halad el. Ezután automatikusan bekormányozza a járművet, miközben a vezetőnek (a képernyőn megjelenő utasításokat és hangjelzéseket követve) csak a gázpedált, a sebességváltót és a féket kell működtetnie.

Active Park Assist system showing reversing car in a parking place amongst other cars

A szervokormány minden helyzetben megfelelően reagál

Az Elektromos szervokormányzás (EPAS) automatikusan szabályozza a kormányzást a jármű sebességének és az egyéb körülményeknek megfelelően. Alacsony sebességen a rendszer a kormánymozdulatokat könnyebbé téve fokozza az irányíthatóságot. Nagy sebességnél, amikor finomabb kormánymozdulatra van szükség, felkeményíti a kormánymozgást. Az új, kisodródásszabályzóval felszerelt EPAS figyeli az oldalszelet és az egyéb vezetési körülményeket, miközben az aktív rázkódásszabályzó csökkenti a kormánykerék nem kívánt rázkódását.

Magabiztos vezetés változékony körülmények között is

Az Intelligens összkerékhajtás (AWD) rendszer meghatározza a nedves, száraz vagy jeges körülmények, illetve a különböző terepviszonyok által megkövetelt tapadást, kanyarodáshoz szükséges egyensúlyt és reagálóképességet. A technológia a követelményeknek megfelelően eltérő nyomatékot juttat az egyes kerekekre. Ez az „igény szerinti nyomatékot biztosító rendszer" kivételes kezelhetőséget és nagyobb hatékonyságot nyújt.

White Ford Galaxy exterior cruising in the country front view

Az automatikusan alkalmazkodó sebességtartó automatika

Az Adaptív sebességtartó automatikával a vezető kiválaszthatja a kívánt sebességet, és a rendszer segít megtartani azt. Amennyiben a beépített radar egy, a jármű előtt haladó gépkocsit érzékel, a jármű lassításával tartja az előre beállított távolságot. Amint szabad az út, a rendszer ismét a vezető által kiválasztott sebességre gyorsít.

Segít a sebességhatár betartásában

A Táblafelismerő rendszer azonosítja az út mentén vagy az út felett kihelyezett, állandó vagy ideiglenes közlekedési táblákat. A sebességkorlátozások és előzési tilalmak jelzései a műszerfalon is megjelennek, ezzel is figyelmeztetve a vezetőt a forgalmi változásokra. Az Intelligens Sebesség Asszisztens a Táblafelismerő rendszerből érkéző adatok alapján módosítja a jármű maximális sebességét, így a vezető folymatosan az útra koncentrálhat és nem kell attól tartania, hogy véletlenül átlépi az érvényes sebességhatárt.

Grey Ford Galaxy in motion with a traffic sign in the background
Grey Ford galaxy reversing from the parking spot, showing the Cross Traffic Alert

Extra szempár

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) érzékeli a holttérben lévő járműveket a biztonságosabb sávváltás érdekébenTooltip. Ha a rendszer jármű közeledését észleli, diszkrét fényjelzésekkel figyelmezteti az oldalsó visszapillantó tükörben. A Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer a Holttérfigyelő rendszerrel együttműködve hívja fel a figyelmét a járművekre korlátozott látótávolságú tolatások esetén. A rendszer érzékeli az oldalról közeledő járműveket, és hangjelzéssel figyelmeztet.

Többet lát, mint eddig 

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) a jármű mindkét oldalán szenzorokkal pásztázza a jármű holtterét. Ha a rendszer egy holttérben haladó járművet észlel, akkor a visszapillantó tükrökben diszkrét fényjelzésekkel hívja fel rá a vezető figyelmét. A Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer a Holttérfigyelő rendszer részeként működik. Ha a jármű olyan helyről tolat ki, ahonnan a keresztirányú forgalom csak korlátozottan látható, a rendszer érzékeli a közeledő járműveket és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt.

*A jármű vezetéstámogató rendszerei csak segítik a biztonságos közlekedést, használatuk nem helyettesíti vezető folyamatos figyelmét, felelősen meghozott döntéseit és a jármű folyamatos és körültekintő irányítását.

Ford Galaxy left wing mirror in detail
Ford SYNC with Emergency Assistance

Ford Sync sürgősségi segítségnyújtás

A Ford SYNC rendszer egyik kiemelten fontos része a sürgősségi segítségnyújtás. A rendszer érzékeli, ha baleset következtében kinyílik a légzsák vagy leáll az üzemanyagpumpa, és a Bluetooth kapcsolattal hozzá csatlakoztatott okostelefonon keresztül automatikusan felhívja a segélyszolgálatokat. Ön ilyenkor eldöntheti, hogy megszakítja a hívást, vagy beszél a segélyszolgálat szakembereivel. A rendszer emellett létfontosságú információkat, GPS koordinátákat is küld a segélyszolgálatoknak, amennyiben Ön erre nem képes. Kisebb meghibásodások – például az abroncsok sérülése – esetén a FordPass mobilalkalmazásban néhány mozdulattal értesítheti a Ford Országúti Segélyszolgálatot, és a térképen valós időben nyomon követheti, hogy mikor érkezik a segítség.

Könnyebb, biztonságosabb tolatás

Oszlopok, kerékpárok, alacsony falak… Hátramenetbe kapcsolva a tolatókamera automatikusan aktiválódik, és a SYNC 3 kijelzőjére vetíti a jármű mögött található összes akadályt, köztük azokat is, amiket Ön nem venne észre. A rendszer által megjelenített virtuális vonalak segítségével a legszűkebb helyekre is egyszerűen beparkolhat. Szükség esetén osztott képernyőre válthat, így mindkét oldalon látja a közeledő járműveket, és szűk helyekről is könnyebben kitolathat.

Ford Galaxy park assist
Top