Home > Személyautók és Személyszállítók > GALAXY > Felszereltségek > Vezetési élmény

Átgondolt műszaki megoldások

A Ford Galaxy számos fejlett műszaki megoldást alkalmaz, melyek megkönnyítik a vezetést. Az Aktív ki/-bekaparkolást segítő automatika, az Adaptív sebességtartó automatika és a Táblafelismerő rendszer egyaránt hozzájárul a Galaxy által kínált nagyszerű vezetési élményhez és ahhoz, hogy Ön minden körülmények között magabiztosan vezessen, valahányszor csak a volán mögé ül.

 

 

Stresszmentes közlekedés a legnagyobb forgalomban is

Az intelligens Adaptív sebességtartó automatikával együttműködő Stop and Go automatika segítségével beállíthatja járműve utazási sebességét és a követési távolságot. Ha a forgalom lassulása miatt az autója már nem képes a megadott tempóval haladni, a rendszer a beállított biztonságos követési távolságot tartva lelassítja, szükség esetén pedig megállítja a járművét. Amint szabaddá válik az út, az automatika ismét a beállított sebességre gyorsítja járművét. A rendszer rendkívül hasznos segítség a gyakori indulásokkal és megállásokkal tarkított városi vezetés során.

Silver Ford Galaxy cruising trough the city showing the Pre-collision Assist

Mindkét oldalon látja, mi közeledik

Az jármű elején található apró panorámakamera egy osztott képet közvetít a többfunkciós képernyőre, így a vezető tökéletesen láthatja az különböző irányokból érkező gépjárműveket, kerékpárosokat és gyalogosokat. A széles látószögű frontkamera rendkívül hasznos, amikor szűk parkolóhelyekről áll ki, vagy amikor egy rosszul belátható, forgalmas útra hajt fel.

Így még könnyebb a parkolás!

Az Aktív ki-/beparkolást segítő automatika képes bekormányozni a járművet egy annál mindössze 20%-kal hosszabb vagy szélesebb parkolóhelyre is. Csupán egy gombnyomás és az innovatív rendszer érzékelői segítségével felismeri, ha a jármű egy megfelelő parkolóhely mellett halad el. Ezután automatikusan bekormányozza a járművet, miközben a vezetőnek (a képernyőn megjelenő utasításokat és hangjelzéseket követve) csak a gázpedált, a sebességváltót és a féket kell működtetnie.

Active Park Assist system showing reversing car in a parking place amongst other cars

A szervokormány minden helyzetben megfelelően reagál

Az Elektromos szervokormányzás (EPAS) automatikusan szabályozza a kormányzást a jármű sebességének és az egyéb körülményeknek megfelelően. Alacsony sebességen a rendszer a kormánymozdulatokat könnyebbé téve fokozza az irányíthatóságot. Nagy sebességnél, amikor finomabb kormánymozdulatra van szükség, felkeményíti a kormánymozgást. Az új, kisodródásszabályzóval felszerelt EPAS figyeli az oldalszelet és az egyéb vezetési körülményeket, miközben az aktív rázkódásszabályzó csökkenti a kormánykerék nem kívánt rázkódását.

Magabiztos vezetés változékony körülmények között is

Az Intelligens összkerékhajtás (AWD) rendszer meghatározza a nedves, száraz vagy jeges körülmények, illetve a különböző terepviszonyok által megkövetelt tapadást, kanyarodáshoz szükséges egyensúlyt és reagálóképességet. A technológia a követelményeknek megfelelően eltérő nyomatékot juttat az egyes kerekekre. Ez az „igény szerinti nyomatékot biztosító rendszer" kivételes kezelhetőséget és nagyobb hatékonyságot nyújt.

White Ford Galaxy exterior cruising in the country front view

Az automatikusan alkalmazkodó sebességtartó automatika

Az Adaptív sebességtartó automatikával a vezető kiválaszthatja a kívánt sebességet, és a rendszer segít megtartani azt. Amennyiben a beépített radar egy, a jármű előtt haladó gépkocsit érzékel, a jármű lassításával tartja az előre beállított távolságot. Amint szabad az út, a rendszer ismét a vezető által kiválasztott sebességre gyorsít.

Segít a sebességhatár betartásában

A Táblafelismerő rendszer azonosítja az út mentén vagy az út felett kihelyezett, állandó vagy ideiglenes közlekedési táblákat. A sebességkorlátozások és előzési tilalmak jelzései a műszerfalon is megjelennek, ezzel is figyelmeztetve a vezetőt a forgalmi változásokra. Az Intelligens Sebesség Asszisztens a Táblafelismerő rendszerből érkéző adatok alapján módosítja a jármű maximális sebességét, így a vezető folymatosan az útra koncentrálhat és nem kell attól tartania, hogy véletlenül átlépi az érvényes sebességhatárt.

Grey Ford Galaxy in motion with a traffic sign in the background
Grey Ford galaxy reversing from the parking spot, showing the Cross Traffic Alert

Extra szempár

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) érzékeli a holttérben lévő járműveket a biztonságosabb sávváltás érdekébenTooltip. Ha a rendszer jármű közeledését észleli, diszkrét fényjelzésekkel figyelmezteti az oldalsó visszapillantó tükörben. A Keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer a Holttérfigyelő rendszerrel együttműködve hívja fel a figyelmét a járművekre korlátozott látótávolságú tolatások esetén. A rendszer érzékeli az oldalról közeledő járműveket, és hangjelzéssel figyelmeztet.

Tükrök, amelyekből láthatók a holtterek

A Holttérfigyelő rendszer (BLIS) a jármű mindkét oldalán elhelyezett radarérzékelőkkel segíthet a biztonságosabb sávváltásban. Ha a rendszer egy másképp nem látható járművet észlel, akkor a megfelelő oldali visszapillantóban narancssárga figyelmeztető fényt jelenít meg. A BLIS ezenfelül egy teljesen új technológiával Keresztforgalom-figyelmeztetést is biztosít.

Ford Galaxy left wing mirror in detail
Ford SYNC with Emergency Assistance

Ford Sync sürgősségi segítségnyújtás

A Ford SYNC rendszer egyik kiemelten fontos része a sürgősségi segítségnyújtás. A rendszer érzékeli, ha baleset eredményeképpen kinyílik a légzsák vagy leáll az üzemanyagpumpa, és a Bluetooth® kapcsolattal csatlakoztatott okostelefonon keresztül automatikusan felhívja a segélyszolgálatokat. Ön ilyenkor eldöntheti, hogy megszakítja a hívást, vagy beszél a segélyszolgálat szakembereivel. A rendszer emellett létfontosságú információkat, GPS koordinátákat is küld a segélyszolgálatoknak, amennyiben Ön erre nem képes. Kisebb meghibásodások – például az abroncsok sérülése – esetén a FordPass mobilalkalmazásban néhány mozdulattal értesítheti a Ford Országúti Segélyszolgálatot, és a térképen valós időben nyomon követheti, hogy mikor érkezik a segítség.

Egyszerűbb tolatás

Oszlopok, kerékpárok, alacsony falak… A Tolatókamera a jármű mögött található összes akadályt megmutatja a középkonzolba épített kijelzőn. A kamera automatikusan aktiválódik, amikor a vezető hátramenetbe kapcsol és virtuális vonalak megjelenítésével segíti a szűk helyekre történő parkolást.

Ford Galaxy park assist
Top